torsdag 31 juli 2008

Danderyd - Sätra Äng

5500 steg från mig ligger Sätra Ängar. Det är det sista av Danderyd, mot Sollentuna kommun. Område ägs främst av kyrkan och består av liten kyrka, prästbostad med uthus och underbara ängar med ekrar som är mycket gamla.
Sätra Prästgård ligger där med en underbar utsikt över ängarna och Edsviken. Det finns ett gestaltningsprogram för bebyggelse av en liten del av ängarna. Där föreslås också att den ursprungliga trädgården för prästgården renoveras och får tillbaka sin växtlighet. Den ursprungliga trädgården låg på framsidan, ner mot vattnet. Bilden nedan.
Prästgården och dess byggnader ser äldre ut än vad de är. De har under årens lopp renoverats och byggts om. Klicka på bilden så kan du lättare läsa skylten.
Jag har ett ljuvligt minne av klockstapeln. En underbart vacker försommardag var jag ute o cyklade. Hörde klockorna ringa. Det var klockringarkurs i Sätra. Så vackert och med all grönskan en förtrollande stund.
Där borta ligger en förskola, Sätra Äng. Visst har den en helt underbar omgivning! Den sätter naturligtvis (och tack o lov!) sin prägel på verksamheten.

Danderyd - Borgenudden

Från min danderydshorisont så är längst ut på Borgenudden detsamma som in i Edsviken, så ser man Älggrundet. På andra sidan ligger Sollentuna.
På den sidan av udden finns det grav från järnåldern. Klicka på bilden så blir texten lättare att läsa.
Längst in ligger de villor som byggdes på sjuttio/åttiotalet. På bilden ovan skymtar Stenvillan uppe till höger. Utanför bild, uppe till vänster ligger förskolan Borgen och nere till höger är Edsviken. Där fanns förr en brygga dit det gick ångbåt.

Danderyd - Borgen, Fornvillan

Lovade för länge sedan Eva Agnes att ta bilder från hennes Borgen i Danderyd. Därifrån har hon härliga barndomsminnen. I dessa sommardagar ser man inte mycket av den fina Fornvillan. Som tur är så var jag där och fotograferade i våras.
Fornvillan byggden 1895 efter ritningar av Astrid Kellberg-Frumerie vars make köpte hela Borgenområdet 1886-87 för 3.900 kr!
1919 sålde de området med hus till en andelsförening tillhörande Svenska Missionsförbundet. De bedrev pensionatrörelse i Semesterhemmet Borgen fram till 1943. Därefter övertog Valhalla Missionsförsamling i Stockholm andelsföreningen och bedrev pensionat till 1963.
Byggföretaget Construkta köpte området i slutet av 70-talet och byggde kedjehus på en del av området.
När jag flyttade till Danderyd i början av 80-talet var Brittish Primary school i Fornvillan.
Därefter stod huset övergivet och förföll. De vackra fönstrena krossades, balkongräcken mm knäcktes. Efter viss debatt beslöt kommunfullmäktige att Fornvillan skulle säljas till privatpersoner. De har renoverat Fornvillan fantastiskt fint. Återställt den fornnordiskt romantiska stil som huset byggdes i. Filmen om Zorn använde Fornvillans fasad för utomhusscener.
Har naturligtvis Googlat Fornvillan Borgen och då kommit i kontakt med en del vykort från förr i tiden, från pensionatepoken! Sommar och interiör , vinter
Information om Fornvillan har jag hämtat från skrifter som Danderyds Hembygdsförening har gett ut.
Du är väl medlem i din hembygdsförening? De gör en stor insats i att bevara vår historia. Här kan du hitta din förening.

Danderyd - Borgenkyrkan

Missionskyrkans verksamhet på Borgen har satt sina avtryck på området. Strax norr om Fornvillan fanns Friluftskyrkan. Där hölls gudstjänster vackra sommardagar. Där fanns bänkar, predikstol och ett kors. Korset finns kvar än idag. Det ligger ganska oländigt till och det är väl därför som korset har fått stå kvar. Bänkgrunden finns kvar och någon har lagt dit en bräda så att promenerande kan ta en liten paus.
En vackrare gudstjänstlokal kan jag inte tänka mig.
Det var en livlig ungdomsverksamhet i området med stort lokalbehov så på 40-talet byggdes det ursprungliga stallet om till kyrka. Kyrkan ligger på Borgenvägen, mellan Ekbacksgrottan och Nora Träsk.
Efter Missionsförbundet tog Danderyds församling över kyrkan. Idag har Danderyds Baptistförsamling tagit över Borgenkyrkan
Klockan skänktes av familjen Ejrup och medan Danderyds församling hade kyrkan så kommer jag ihåg att de närboende turades om att ringa i klockan.
Det har varit lite si o så med aktiviteterna i kyrkan. Även jag har varit inne i kyrkan, för ett tag var där café vackra vinterdagar. Nu är där gudstjänster och musikskola. Genom att Danderyd ger musikpeng även till fristående musikverksamhet - inte bara den kommunala - så musiceras det lite varstans i kommunen.

Danderyd - Nora Träsk

Om man går Borgenvägen inåt så kommer man till Nora Träsk, en litet sjöområde som sträcker sig till Danderyds Idrottsplats. Området är en liten sjö med stigar runtom som är trevliga att promenera på. Där finns gott om fåglar och smådjur av alla de slag. Det finns fisk i sjön men där är fiskeförbud.

Vattnet i ån som rinner till o från Nora Träsk är för stillastående. Det medför att det är alldeles för stora mängder med mygg i området, vilket ger kringboende stora problem.

Kommunen har därför gjort en skötselplan för området. Här hittar du skötselplanen med bl a bilder på Nora Träsk.

Vissst är väl detta en Häger? På promenad i Nora Träsk kom jag i kontakt med denna. Läste på nätet att Häger drar in huvudet vid flygningen och det gjorde ju denna pippi.
Kul att se så stora fåglar i sin närhet.

Danderyd - Ekbacksgrottan

Sedan ett år har vi en ny lokaltidning Täby_Danderyd_tidning. De skrev i oktober 2007 om Ekbacksgrottan på, eller rättare sagt under Borgenudden. Man hittar pilen till grottan i slutet av Borgenvägen, vid strandpromenaden.

Ekbacksgrottan är en elvatusen år gammal grotta. Den har ett lerlager som täcker grottans botten och som också skall vara så gammalt.
Grottan är 51 meter lång, åtta meter djup med en återstående gång på fyra-fem meter. En av de större grottorna i Stockholms län.

Ingången till grottan är numera förseglad med en stålgrind. Detta för att förhindra att något barn eller djur faller ner. Grottan är nämligen väldigt smal så det är ingenting som man tar sig in i.
Hedrad den som hedras ska! Peo Håkansson är den som en gång hittade grottan och tog dit historiker som gjorde en ordentlig genomgång av grottan. Nu ser han efter grottan, bl a med det informationsmaterial som hänger på vid grottan. Så skall det se ut! Vår historik skall hållas levande.

Badberget

Nedanför Kevinge Golfbana och Kevingeberget är vad som kallas Badberget. Med stolthet visade jag vår badbrygga eftersom det var jag som en gång i tiden fick kommunen att bygga den. Dessutom tas där prover på vattnet. Resultatet kan du se på Badplatsen. Välj där Stockholms län och Danderyds kommun så får du resultaten för Edsviken, Kevinge Strand.
Man får härliga kvällsdopp här.

onsdag 30 juli 2008

Danderyd - Stocksund strandpromenaden, början

Vid tillfälle tar jag en helt ljuvlig promenad utmed Edsviken från Kevinge Strand (bilden ovan) till Stocksunds hamn. En jättefin promenadväg utmed vattnet. Danderyds kommun har gjort i ordning strandpromenaden med nya trappor, soffor, bra jämn väg - även för barnvagn.
Kevinge Gård ägdes förr av lanstinget och där var under några år en sjuksköterskeskola. Det var undervisningssalar och studentrum där det nu är radhus. Kevinge Gård är numera privarägt. Jag var inne o tittade när landstinget sålde huset. Då var det rejält slitet och fult målat/tapetserat. Idag är det ett jättefint hus igen med en väl underhållen trädgård.
För minst 10 år sedan så gjorde Stockholms Golfklubb och Danderyds kommun ett markbyte. Golfklubben fick mark nere vid Kevinge Strand för att där bygga ett stort kontorskomplex. Just då havererade kontorsmarknaden i stockholmsregionen och bygget blev inte av. Senare byggde golfförbundet huset till höger. Det går i samma stil som det gamla klubbhuset, till vänster. Det huset var ursprungligen Kevinge Gårds lada.

Stocksund - Hamnen

Det blev det en trevlig söndagspromenad i våras till Stocksunds hamn och paus med en Loka på Hamnkrogen Mycket trevligt! Förhoppningsvis är jag snart tillbaka där. Mysigt att sitta där ute vid vattnet.
Hamnområdet har de senaste åren gjorts om för Marina Läroverket och i hamnen ligger deras skepp och bastuflotte. Nu är det ett trevligt område att gå i och titta på de fina skeppen.
I fjärran syns också Cedergrenska Tornet i verkligheten inte alls lutande. Bilden har jag tagit med värsta zoomen och det blev ju riktigt bra skärpa.

Stocksund - Brohuvudet 2

Målet för min söndagspromenad var att titta på den tomt som skall bebyggas i Stocksund, Brohuvudet 2. Den tomten ligger till höger på bilden, ovanför det stenparti som ses längs bort i bilden. Här syns vilken fin strandpromenad vi har. Den blir kvar.
Detta är ett ganska intressant område ur historisk synpunkt för här finns rester från gamla broar och färjeläger.
Så här ser den tomten ut från gatusidan. Gissa hur mycket man fick ge för tomten! Jag träffade på en man som varit med och lagt bud på tomten, han berätttade. På tomten finns det plats för ett boningshus i två våningar och ett komplementhus vid vägen.
För något tiotal år sedan gick Roslagsbanan här. Det är resterna av deras järnvägsbro som syns på bilden ovan. I vattnet står brofundamentet kvar på Danderyds sida. Solna rev sitt. Jag skulle vilja att Danderyd tog bort sitt brofundament och muddrade. Det skulle innebära att vi fick bättre vatten inne i Edsviken.
Man kommer att få en fin utsikt över inloppet till Stocksund ut över Solna Stad och Bockholmen.
Mer om Brohuvudet 2 finns hos Danderyd kommun.

Stocksund - Nybyggt

I området ovanför Brohuvudet 2 har det byggt många nya hus där järnvägen tidigare gick fram. Jag tycker att de flesta husen har blivit riktigt lyckade, speciellt småhusen som byggts i trä. Det har blivit riktigt idylliskt.
Det har tjafsats väldigt mycket om friskolan Marina Läroverket och deras nybyggnad. Jag tycker att den har blivit jättefin. Ser ut som en riktig skola! Nedanför i Stocksunds hamn ligger deras segelfartyg.

Stocksund - brunn

Även Danderyd eller snarare Stocksund har "vildsvin". Detta sitter på klippan och bevakar den gamla brunnen som är där nere, vid strandpromenaden, strax innan bron.
Många passerar denna och undrar naturligtvis vad det är. Avlopp? Nej då, detta är en gammal brunn. Här tog man tidigare upp vatten som det gjordes sodavatten av.
Stocksund har en mycket aktiv hembygdsförening Sällskapet Amorina. Janne som är grisägaren, tillika politikervän till mig är aktiv i Amorina. Han berättade för mig att man håller på att undersöka vattenkvalitén i denna brunn och en annan brunn i Stocksund. Om det hela går i rätt riktning kommer man i framtiden att kunna promenera mellan dessa båda brunnar och kunna dricka brunn igen! Ett jätteroligt initiativ som jag hoppas kan förverkligas.

tisdag 29 juli 2008

Djursholms Slott

Djursholms Slott brukar jag kalla för mitt andra hem.
Slottet innehåller bl a den centrala förvaltningen för Danderyds kommun.
Där sammanträder vi i kommunfullmäktige och kommunstyrelse. Därför är jag ofta på Slottet, så ofta att det nästan känns som ett andra hem.

Slottet har också en festvåning (samma som för sammanträden). Där hade jag min 50-årsfest. En fest som jag är mycket nöjd med. Numera är där uppfrächat med bl a röda väggar. Jättefint. Festlokalen är där ett stort fönster står på glänt i fotot ovan.
Slottet har en del fin konst bl a på familjen Banér.

Djursholm - Slottsparken

Parken vid Djursholms Slott är värd att titta till, speciellt på våren. I Djursholm värnar man om vår vilda fauna främst via hembygdsföreningen men även kommunen bidrar. Vid Djursholms Slott är en vacker liten plats med rara växter. Där växer bl a Backskärvfrö.
Ser ni Kungsängsliljan? Den har inte slagit ut ännu men jag passade på vet inte om jag hinner få se den blomma.
I Djursholms Slottspark hittade jag denna skylt från Danderyds kommun med intressant text om Kungsängslilja, bl a att namnet kommer från Uppsala, ej Stockholm. Klicka på bilden så blir texten lättare att läsa.

måndag 28 juli 2008

Djursholm - Ösby

Brukar du se på TV-serien Tre Kärlekar? Då kanske du känner igen huset. Det ligger i Ösby, Djursholm men är med som hotell i Tre Kärlekar. Skylten Pensionat satt länge kvar på gavelfasaden, där det nu sitter en ny skylt.
Huset står sedan några år tomt. Systrarna Lindhe bodde där till sin död och testamenterade huset till Blomsterfonden och de vill nu riva för att bygga ett nytt seniorboende. Naturligtvis protesterar de omkringboende för det gör man alltid i Djurholm när det skall ske förändringar.
Blomsterfonden har mitt fulla stöd. Huset ligger perfekt, vid Roslagsbanan så kommunikationerna är mycket bra. Dessutom tänker Blomsterfonden se till att det blir en mindre butik för dagligvaror. Området kommer att få tillbaka sin affär.
Huset är gammalt och väldigt slitet. Skall där bli ett bekvämt o modernt boende för äldre med hiss mm så måste huset rivas. Själv är jag så förtjust i huset med sin stora tomt och perfekta läge att jag hade kunnat tänka mig att kommunen skulle förköpa det. Blomsterfonden som äger o driver Svalnäs och driver Tallgården för Danderyds kommun kommer att göra något mycket bra av systrarnas hus.

Djursholm - Ösbyskolan

Ösbyskolan är en liten 0-3 skola som ligger mycket idylliskt i Djursholm.
På 80-talet när jag satt i dåvarande skolstyrelsen var skolan pytteliten med en vaktmästare som bodde på övervåningen på skolan. Det pratades faktiskt om nerläggning av skolan för det var så få barn då. Nu är problemet det motsatta. I det fria skolvalet som Danderyd har väljer man små skolor med små klasser, som Ösby. För att alla skall få plats har skolan måst byggas ut men är fortfarande småskalig. Dessutom en mycket bra skola visar utvärderingar.
Det är roligt att Ösbyskolan sedan 2007 är avknoppad från kommunens verksamhet och numera drivs av lärarna.

Djursholm - Ekeby Gård

Våren 2007 var med om en busstur i kommunen. Vi besökte bl a Danderyds enda kvarvarande levande jordbruk Ekeby Gård. Gården har bl a ett stall med ridhästar och har nu byggt ett ridhus på markerna. Det invigdes vårvintern 2007. Det är tur att det finns folk som Danderyds bonde som har initiativkraft, utvecklar och moderniserar jordbruket och inte lägger ner som på så många andra ställen.
Som nyinflyttad i Danderyd i början på 80-talet cyklade jag omkring i kommunen. Jag trodde inte min näsa när jag kände doften av boskap, boskap som betar av och håller landskapet öppet. Underbart att det finns kvar år 2007 och förhoppningsvis länge än.
Nya manegen, Ekeby gård

Djursholm - Lillkalmar koloniträdgård

Mellan bostadsområdet Lillkalmar och Roslagsbanans hållplats Djurholms Ekeby ligger ett litet koloniområde, Lillkalmars koloniförening.
Efter att ha arbetat mycket intensivt hade jag bestämt att det skulle bli en långpromenad per dag, minst 10 000 steg stavgång. Det började bra. På första promenaden träffade jag Raija, en tidigare arbetskamrat. Jag följde med henne till hennes koloni och fick gott fika där.
Eftersom Raija pratat om sin koloni var det kul att få se den. Vilken grönska! Snacka om att ha gröna fingrar. Den klart finaste lotten i Lillkalmars koloniförening!

På lotten trängdes många olika blommor med frukt, grönsaker och kryddor.

Vackra pioner som då fortfarande blommade, mina var på upphällningen.

Dessa bilder har jag tagit med min nya mobil. Klart godkänt!