onsdag 12 november 2008

Mörbylund

När man säger Mörbylund i Danderyd så tänker de flesta på de stora gamla flerfamiljshusen som finns där och de nybyggda i Charlottenberg. Mellan husen och Edsviken är dock ett stort grönområde med mycket skog. Där går elledningar igenom så därför har området fått vara orört.
I området finns det gott om härliga stigar och där finns också motionsspår.
På toppen , bakom husen har kommunen tämligen nyligen gjort i ordning ett trevligt område med grillmöjligheter och gott om sittplatser. Förut var där en övergiven lekplats.
Där uppe finns också en grav från bronsåldern, som är tydligt utmärkt.
På skylten kan man läsa att graven är plundrad och därför tom. Graven undersöktes av arkeologer redan 1928. Därefter restaurerades graven. Skylten är lite svårläst. Klicka på bilden så blir den lite större.
Utsikten från toppen är underbar. Här ser man bra bl a Ulriksdals Slott med sina marker och hus.
I området kan man se en del gamla grunder. Länge undrade jag var de var efter. Försvaret? Den information som jag fått säger att här låg det sommarstugor. Dessa stod tomma i flera år så på 1950-talet revs de och kvar blev grunderna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad roligt att du skrev om Mörbylund! Bor själv i området och har undrat över husgrunderna i skogen- kul att få en förklaring! :D

Christian Rosander sa...

Två av husen hette Emyro och Charlottenberg. samtliga tre hus skall ha varit sommarstugor från slutet av 1700-talet och under 1800-talet. Emyro var under en period sjuksystersbostäder och brann ner 1954 eller 1955. Brandorsaken fastställdes aldrig av polisen men det gick rykten om att det var några grabbar från Inverness som tände på. I villan Charlottenberg lär konstnären och visdiktaren Ruben Nilsson ha bott i under en period av sitt liv på 50-talet. Det huset (kan ha kallats för Alphyddan)som låg närmast nuvarande bebyggelsen, Charlottenberg fanns det en kägelbana, som förströelse för sommargästerna. Journalisten och hembygdsforskaren Olle Anderby har skrivit en del om husen i sin "betraktelse" över Inverness: Stolpar och axplock ur områdets och nejdens historia. Finns att köpa hos Amorina, Stocksunds hembygdsförening.