fredag 14 november 2008

Calles klimp

När man gått ner till Edsviken igen, efter att ha varit uppe på Mörbylund, så kommer man ner där Danderyd går över i kommundelen Stocksund.
Där sticker det ut en klippa/sten. Inhugget i den är CALLES KLIMP.
Inget vet längre vem och när detta höggs in och till vems ära.
Det är flera kungar som fått äran Carl IX, Carl XI, Carl XII och Carl XV nämns. Flera av dem skulle ha haft klippan som sitt favoritfiskställe. Inte omöjligt för Ulriksdals Slott ligger ju i närheten.
En annan teori är att inskriptioner är till kryddkrämare Carl Eneroth f 1799 och som växte upp på Kevinge Gård. Det skall ha varit hans fiskeställe. Då skulle teorin vara att detta gjordes till någon av hans födelsedagar 6 maj, i början av 18oo-talet.
En sentida släkting till Eneroth, Mats G. Kjellström har lagt ut berättelsen på nätet, en intressant läsning som rekommenderas
Det är vacker utsikt inåt Edsviken. Här var säkert förr en mycket lugn och vacker plats. Nu går tunnelbanan och E18 alldeles i närheten.
Där inne runt hörnet till vänster ligger Ulriksdals Slott.
Det är säkert ett bra ställe att meta. När jag var där var det flera fiskar som hoppade i vattnet. Abborre skall ha fiskats här.
I somras såg strandpromenaden ner till stenen ut på detta sätt, bl a en mycket sliten trappa. Tekniska har nu fått medel för att göra om strandpromenaden vid Calles klimp så det finns anledning att återkomma.
Alldeles intill ligger Stocksunds brunn
Denna skall också göras i ordning.
Förhoppningsvis får Calles Klimp en skylt för det är svårt att hitta stället idag. Jag har många gånger gått där förbi utan att se inskriptionen.

onsdag 12 november 2008

Mörbylund

När man säger Mörbylund i Danderyd så tänker de flesta på de stora gamla flerfamiljshusen som finns där och de nybyggda i Charlottenberg. Mellan husen och Edsviken är dock ett stort grönområde med mycket skog. Där går elledningar igenom så därför har området fått vara orört.
I området finns det gott om härliga stigar och där finns också motionsspår.
På toppen , bakom husen har kommunen tämligen nyligen gjort i ordning ett trevligt område med grillmöjligheter och gott om sittplatser. Förut var där en övergiven lekplats.
Där uppe finns också en grav från bronsåldern, som är tydligt utmärkt.
På skylten kan man läsa att graven är plundrad och därför tom. Graven undersöktes av arkeologer redan 1928. Därefter restaurerades graven. Skylten är lite svårläst. Klicka på bilden så blir den lite större.
Utsikten från toppen är underbar. Här ser man bra bl a Ulriksdals Slott med sina marker och hus.
I området kan man se en del gamla grunder. Länge undrade jag var de var efter. Försvaret? Den information som jag fått säger att här låg det sommarstugor. Dessa stod tomma i flera år så på 1950-talet revs de och kvar blev grunderna.