lördag 27 september 2008

"Hitlerstigen"

Ingrids Danderyd fick en intressant kommentar: "Du, i närheten av Ekbacksgrottan finns något som i "folkmun" kallas för "Hitlerstigen". Skriv gärna något om denna utrymingsväg till skyddsrummen för barnen i närområdet OM de förfärliga skulle hänt och Tredje Rikets soldater sökt ockupera Även Sverige och Danderyd."
Nu har jag gått där, tack vare PO Håkansson som mycket väl vet vad detta är.
Man går strandvägen mot Borgenudden. När man passerat det sista huset på Nora Strand tar man till höger och där går en stig som leder upp till Blomsterstigen.
När man kommit halvvägs kommer man till denna ståldörr i bergväggen. Detta är orsaken till det märkliga namnet. I berget finns nämligen ett skyddsrum. Det byggdes under slutet av andra världskriget. När det byggdes i berget så dånade o small det ordentligt. Barnen trodde att Hitler hade kommit!
Dörren påminner om dessa tider. Den är svetsad så att det inte skall gå att komma in i skyddsrummet idag.
Stigen är kort men mycket brant så jag rekommenderar att man tar den från Nora Strand upp till Blomsterstigen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ingrid!
Nu har jag lagt ut en promenad "hemma hos mej"
Vá kul det var, absolut att det blir fler promenader. Tänk att man börjar se sin egen hemmiljö med nya (blogg-)ögon oxå!

Ingrid E sa...

Sus! Kul att du hittade hit. Det har för min del blivit några extra promenader för att få material till bloggen. Riktigt kul. Hoppas att även du gör en blogg med dina promenader.