torsdag 31 juli 2008

Danderyd - Ekbacksgrottan

Sedan ett år har vi en ny lokaltidning Täby_Danderyd_tidning. De skrev i oktober 2007 om Ekbacksgrottan på, eller rättare sagt under Borgenudden. Man hittar pilen till grottan i slutet av Borgenvägen, vid strandpromenaden.

Ekbacksgrottan är en elvatusen år gammal grotta. Den har ett lerlager som täcker grottans botten och som också skall vara så gammalt.
Grottan är 51 meter lång, åtta meter djup med en återstående gång på fyra-fem meter. En av de större grottorna i Stockholms län.

Ingången till grottan är numera förseglad med en stålgrind. Detta för att förhindra att något barn eller djur faller ner. Grottan är nämligen väldigt smal så det är ingenting som man tar sig in i.
Hedrad den som hedras ska! Peo Håkansson är den som en gång hittade grottan och tog dit historiker som gjorde en ordentlig genomgång av grottan. Nu ser han efter grottan, bl a med det informationsmaterial som hänger på vid grottan. Så skall det se ut! Vår historik skall hållas levande.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ekbacksgrottan...

"Hedrad den som hedras ska! Peo Håkansson är den som en gång hittade grottan och tog dit historiker som gjorde en ordentlig genomgång av grottan."

Enligt svenska speleologförbundet är grottan upptäckt av Lars-Gunnar Jarl i oktober 1993 och senare dokumenterad av Lars-Gunnar, Christer Örtvall med flera. Lars-Gunnar Jarl är dessutom den som döpt grottan till just Ekbacksgrottan. Denna information finns att läsa i Speleologförbundets tidskrift "Grottan" Nr 3 1996, tillsammans med mycket annat smott och gott.

Där står inget nämt om Peo Håkansson..

Ingrid E sa...

Hej! Tack för intressant information. Tror dock fortfarande på Peo som lekt i området sedan barnsben och bl a klättrat i bergen. Han skall också ha varit med när grottan utforskades, dock han är lekman.
Den information som Peo hängde vid grottan är just den som du informerar om ( ser namnet Christer Örtvall och årtalet 1994). Tyvärr blev den skriften uppeldad i våras. Det var Peo som hade hängt dit den.

Anonym sa...

Hej Ingrid,
Mycket trevlig läsning!
Du, i närheten av Ekbacksgrottan finns något som i "folkmun" kallas för "Hitlerstigen". Skriv gärna något om denna utrymingsväg till skyddsrummen för barnen i närområdet OM de förfärliga skulle hänt och Tredje Rikets soldater sökt ockupera Även Sverige och Danderyd.

Ingrid E sa...

Hej!
Tack för tipset! Skall se om jag får tag på någon som känner till "Hitlerstigen", verkar spännande.

Anonym sa...

Hej!

Det är jag som är Lars-Gunnar Jarl (bor i Kärrdal). Vem som upptäckte grottan först är omöjligt att säga. Det kan ju ha varit en stenåldersmänniska. Jag "upptäckte" grottan i oktober 1993 och gick ner tillsammans med Danderydsbon Rickard Lagerholm. Vi kunde då inte se några fotspår i leran (det är en oerhört lerig grotta) så det finns stora möjligheter att vi var de första att utforska grottan. Det är inte så lätt att ta sig ner och upp i grottan ens för en vuxen, så jag tvivlar på att några barn varit nere.
Hur som helst så tog jag dit andra från Stockholms Grottklubb som karterade grottan. Jag blev några år senare uppringd av Peo som ville ha min artikel om grottan för att läsa upp (valda delar) vid någon sammankomst för de närboende. Jag skickade den till honom, men vet inte vad som hände sedan. Jag har också hämtat prov till prof. em. Jan Lundqvist (Sthlm Univ) som låtit ananlysera dem. Det är också på mitt initiativ som den låsta luckan kommit till.
Om Peo över huvud taget varit nere i grottan vet jag inte. Han har i alla fall aldrig kommit med någon som helst information om grottan vare sig till mig eller Stockholms grottklubb eller till Sveriges Speleologförbund. Huruvida han varit nere i grottan kan han väl bäst svara på själv.
Vilka historiker har varit nere i grottan? Jag är väldigt intresserad av grottan och skulle därför vilja veta vad de kommit fram till.
Skylten trodde jag Danderyds kommun satt upp, men det kanske är fel.

anna sa...

Hejsan,ååå det var ett tag sedan någon lämnade en kommentar här.Det hadde varit roligt att läsa vidare.Mycket bra information om grottan som jag då inte hadde någon aning om.Själv gick jag i Brittish Primary skolan som liten och har nu för första gången efter trettio år nu stått på den fd.skolgården.Hursomhelst så vore det riktigt kul om du Ingrid kunde skriva lite om den så kallade "Hitlerstigen".
Vänligen Anna